joi, 17 noiembrie 2011

Sanatate - Adevarat sau fals despre glucide

  Este adevarat ca painea ingrasa?
FALS. Nu painea ingrasa, ci produsele care sunt asociate cu ea. O felie de paine are 80 calorii, iar o felie de cascaval are 180 calorii. Bineinteles ca o paine intreaga ingrasa, dar 1-2 felii la masa sunt obligatorii.

  Painea prajita e mai putin calorica?
FALS. O felie de paine prajita are exact acelasi numar de calorii ca una proaspata deoarece prin prajire se pierde numai apa, deci este mai usoara ca greutate.
  Painea proaspata "umfla" burta?
ADEVARAT. In procesul tehnologic de pregatire al painii, se foloseste drojdia de bere a carei perioada completa de fermentatie este de 12 ore. De aceea este recomandat sa fie consumata paine "veche" de 1 zi.

  Grahamul sau painea cu tarate nu ingrasa?
FALS. Painea neagra sau intermediara contine mai multe tarate (fibre) care ajuta digestia, insa continutul caloric este usor inferior painii albe (230 calorii/100g fata de 280 calorii/100 g). Painea neagra (1 felie = 35g) este mai grea decit painea alba (1 felie = 25 g) si in final se ajunge la echilibru, adica 1 felie piine alba 25 g = 1 felie, paine neagra 35g = 80 calorii.

  Nu trebuie sa asociem carnea cu painea sau cartofii?
FALS. Alimentatia corecta si sanatoasa prevede ca fiecare masa sa contina toate principiile alimentare, deci este normal ca proteinele din carne sa fie asociate cu glucidele lente din garnitura pentru a se absorbi adecvat. Disocierea dintre proteine si carbohidrati se face pe perioade scurte, de maxim 2 saptamani si are ca scop slabirea rapida (dar incorecta) dictata de probleme stricte de sanatate.

  Mierea este naturala, deci nu ingrasa?
FALS. Mierea este naturala si sanatoasa, dar contine fructoza si acelasi numar de calorii ca si zaharul (4 calorii / gram). Deoarece zaharul este cristalizat si ocupa volum mai mare se ajunge la ecuatia paradoxala : 1 lingurita zahar = 13 calorii, 1 lingurita miere = 22 calorii.
 Mierea mai are si proprietatea de a stimula pofta de mincare, prin urmare este recomandata copiilor si persoanelor subnutrite sau care si-au pierdut apetitul. In cazul in care vreti sa folositi miere la indulcit, un virf de lingurita este suficient, pentru ca puterea de indulcire este de 4 ori mai mare decat a zaharului.

  Zaharul brun este mai sanatos decit cel alb?
ADEVARAT. Zaharul brun este extras din trestia de zahar si este mai putin prelucrat si rafinat decat zaharul clasic obtinut din sfecla de zahar. Ca numar de calorii insa este identic.

  Zaharina este cancerigena?
FALS. Nu a fost demonstrata stiintific aceasta teorie, insa principalul dezavantaj al zaharinei este acela de a schimba gustul preparatelor la temperatura inalta. Aparitia indulcitorilor sintetici pe baza de aspartam a rezolvat aceasta problema, acestia fiind stabili termic. Fructoza lichida este un alt indulcitor natural ce poate substitui cu succes zaharul.

  Ciocolata pentru diabetici nu ingrasa?
FALS. In diabet, pacientii prezinta un deficit de insulina si deci nu au voie sa consume zahar. Dulciurile pentru diabetici sunt facute cu fructoza pentru ca ea este mai noninsulinogena (nu determina descarcare in sange de insulina). Prin urmare, obiectivul acestor produse este de a nu contine zahar rapid si nu calorii mai putine. Ciocolata pentru diabetici poate avea uneori mai multe calorii decat cea normala.

  Laptele cald baut seara te ajuta sa adormi?
ADEVARAT. Senzatia de foame si glicemia scazuta din sange au ca efect o stare de anxietate, irascibilitate, nervozitate, slabiciune musculara. Glucidele lente din lapte reusesc sa rezolve aceasta situatie, cu un aport caloric minim (100 calorii/cana), iar starea de bine ce urmeaza ne permite sa adormim.

  O dieta fara dulciuri duce la depresie?
ADEVARAT. Serotonina este o substanta care se secreta la nivelul creierului si da "starea de bine". Mesele bogate in carbohidrati cresc nivelul serotoninei, dar acelasi efect il putem avea si cu o portie de orez sau paste, nu este obligatorie felia de tort pentru a fi binedispusi. Si cealalta extrema este valabila, dietele proteice pe langa faptul ca duc la depresie, pofta de dulciuri creste extrem de mult si exista pericolul ca intr-un moment de slabiciune sa inghitim 2 ciocolate intregi.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...