sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Cum sa ne mentinem creierul "in forma"

    Uitaţi numele colegilor de birou, cheile sau ochelarii. E clar: aveţi probleme cu memoria. Iată 7 exerciţii pentru a o memorie bună.

1. Jucaţi-vă! Scrabble, şah, bridge, cărţi... Şi dacă nu aveţi un parte­ner de joc, mai există şi cuvintele încrucişate.

2. Învăţaţi! Înţelesul corect al unor cuvinte. Sensul unor neologisme. O limbă străină. Reţineţi numere de telefon noi, lis­ta de cumpărături.

3. Dormiţi! Pentru creier, noaptea este un sfetnic bun, în sensul că în timpul somnului nocturn el îşi clasează informaţiile colectate ziua. Dacă pierdeţi nopţile, pierdeţi şi şansa ca creierul să-şi facă ordine în pri­vinţa amintirilor.

4. Alimentaţie echilibrată! Zilnic, oferiţi-i creierului ceva ce îi place, respectiv peşte, nuci, icre...

5. Alcool cu măsură! În timp, alcoolul în exces provoacă leziuni ireversibile ale neuronilor. Aşa se explică alterarea majoră a me­moriei în cazul alcoolicilor.

6. Ve­ri­ficarea cunoştinţelor! Dacă aveţi timp, puteţi să vă verificaţi cunoştinţele de astronomie, de logică, de ornitologie, de geo­gra­fie... Este un exerciţiu excelent pentru protejarea memoriei.

7. Citiţi! Activitate cerebrală excelentă, cititul pune la treabă neuronii, îmbunătăţind performanţele capacităţii de memorare. Scoate la suprafaţă amintiri nebănuite, creează corelaţii şi menţine sprin­teneală generală a creierului.

Sursa: istiri

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...